Ingrediënten (voor 4 tot 6 glaasjes)
Voor de room :
- 200 ml sojamelk
- 50 g rauwe, ongezouten pistachenoten (8 uur geweekt)
- 30 g rauwe, ongezouten cashewnoten (8 uur geweekt)
- 4 theelepels honing
- 2 tot 3 blaadjes verse munt
- De schil van een biologische limoen
- 1 g agar-agar poeder
Voor de topping :
- Kersenjam van de oogst (1 el per glas + een beetje voor de bovenkant)
- Geplette pistachenoten
- Muntbladeren
Voorbereiding
De dag ervoor :
- Laat de geweekte pistachenoten en cashewnoten uitlekken en spoel ze af.
Als je wilt, kun je het velletje van de pistachenoten verwijderen: het is gemakkelijk te verwijderen na het weken en geeft een groenere crème en een mildere, bittere smaak.
Maak de glaasjes klaar:
- Doe 1 eetlepel kersenjam op de bodem van elk potje.
Bereid de room:
- Giet de sojamelk in een steelpan. Voeg de agar-agar toe en meng goed. Breng op hoog vuur aan de kook.
Laat, eenmaal aan de kook, 1 tot 2 minuten koken en roer regelmatig.
Mix de room:
- Terwijl de melk verwarmd wordt, maak je de blender klaar met de uitgelekte pistachenoten en cashewnoten, limoenrasp, muntblaadjes en honing.
- Haal de pan van het vuur en giet het hete mengsel onmiddellijk in de blender. Mix onmiddellijk tot een glad en homogeen mengsel.
- Giet de room snel in de potjes, bovenop de jam. Het is belangrijk om dit snel te doen om te voorkomen dat de room te snel stolt door de agar-agar.
- Zet de glaasjes 3 tot 4 uur in de koelkast, net lang genoeg om de crème te laten opstijven.
Leg er vlak voor het opdienen een lepel jam, pistachenootjes en een paar blaadjes munt op.
Opmerking :
Vergeet je gedroogd fruit niet te weken! Het is een essentiële stap om een gladde, romige textuur te krijgen.