Onze frambozen

Frambozen zijn van nature heerlijk en kunnen worden gebruikt om uitstekende gelei en jam, gebak, coulis, siroop, ijs en zelfs azijn te maken. Frambozen kunnen ook worden gebruikt om zeer aromatische brandewijn te maken, die kenners zullen waarderen. Kortom, frambozen zijn geschikt voor alle leeftijden en alle maaltijden, en bovendien zijn ze heel goed houdbaar in de koelkast of vriezer.

Etymologisch betekent framboos "rijp". Hij wordt hier al sinds de middeleeuwen geteeld. Hij komt naar ons toe vanuit de bergachtige gebieden van Europa en je vindt nog steeds frambozenstruiken in het wild in de Alpen, het Centraal Massief en de Vogezen.

Een beetje geschiedenis

Volgens de Griekse legende verwondde Ida, de voedster van Jupiter, ooit haar borst aan de doornen van een frambozenstruik en een parel van haar bloed kleurde de vrucht. Frambozen zijn meestal rood, maar ze kunnen ook donkerder of lichter zijn, geel, oranje of zelfs wit. Zou het bloed van Jupiters voedster een paar takken gespaard hebben?

Weer lekkere frambozen

Maar ben je je bewust van de voordelen voor de gezondheid?

De framboos is een heerlijke vrucht die goed is voor de stofwisseling. Hij lijkt op de aardbei en is rijk aan vitamine E. Het gehalte aan ellaginezuur zou ook bepaalde vormen van kanker helpen voorkomen. Omdat het weinig calorieën en suiker bevat, is het geschikt voor zowel afslankers als diabetici. Het bevat ook magnesium, calcium, ijzer en vitamine C. De plantaardige vezels vergemakkelijken de darmtransit.