Onze abrikozen

Abrikozen zijn het rijkste fruit in caroteen, de stof die ze hun mooie oranje tint geeft. Hoe hoger het caroteengehalte, hoe uitgesprokener de kleur.

Aan voedingswaarde heeft deze vrucht geen gebrek. Het is een kampioen voor zijn gehalte aan provitamine A, ook bekend als caroteen, dat helpt om ziektekiemen te bestrijden en het lichaam te zuiveren. Provitamine A stimuleert ook het gezichtsvermogen en helpt de huid bruinen.

Wist je dat?

Een beetje geschiedenis

De abrikoos, een vrucht die oorspronkelijk uit China komt, werd in de Middeleeuwen naar Europa geïmporteerd. Hij wordt al meer dan 4000 jaar geteeld in een regio die grenst aan Rusland. Tegenwoordig is de abrikoos geacclimatiseerd in alle landen rond de Middellandse Zee en wordt hij zelfs geteeld in Zuid-Afrika. Monsieur Fontenelle, de neef van de illustere toneelschrijver Corneille, was een groot verbruiker van abrikozen, en misschien heeft dit geleid tot zijn dood op honderdjarige leeftijd.

Abrikozen in al hun vormen

Altijd de eerste

Etymologisch gezien komt "abrikoos" van het Latijnse woord "praecoquum", wat "vroeg" betekent. Abrikozen zijn vaak de eerste vruchten die in de tuin worden geplukt wanneer het mooie weer terugkeert en de natuur haar rechten opeist na lange maanden van schaarste.

On en redemande

Rijp gegeten is deze vrucht erg lekker. De spijsverteringseigenschappen worden aanbevolen voor jonge kinderen. Eet het, proef het, slik het door en vergeet het, dus om ziektes te voorkomen, laten we allemaal naar de schuilkelders rennen... bedjes!

Abrikozen nog steeds op het menu